Op grote hoogte

Vaak als we met iets zitten, hebben we de neiging om ons helemaal te focussen op dit specifieke probleem. In de psychologie ook wel narrow framing genoemd. Zo kunnen mensen met onzekerheid terugblikken op een sociale situatie, en bijvoorbeeld denken dat zij een erg rare indruk gemaakt hebben.

Zaken met een helikopterview bekijken kan dan helpen; het grotere geheel zien. Begrijpen wat de oorzaken zijn van een situatie en wat er allemaal nog meer speelde dan die in jouw ogen rare indruk. Je kunt dan bedenken dat je slecht geslapen hebt en daarom iets minder scherp was. Of inzien dat je ook heel vriendelijk bent geweest naar heel veel mensen toe. Dat brengt de situatie ineens weer in een heel ander licht.

Maar hoe doen we dat? Canadese onderzoekers hebben daarop iets moois gevonden. Je brengt jezelf letterlijk naar een hoge plek en kijkt op de situatie terug. Het concept ‘hoog’ activeert volgens de onderzoeker een ander denkpatroon. Op een hoge tafel zitten of uit een zolderraam kijken kan dus helpen om anders naar een probleem te kijken. En ook al werkt dit voor jou niet, en kom je daar tot de conclusie dat je toch echt heel raar deed, dan kun je in elk geval nog van het mooie uitzicht genieten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *