Welke klachten

Confident Mind biedt behandelingen aan voor mensen met psychische problemen rondom het onderwerp zelfvertrouwen. Je kunt hierbij denken aan onzekerheid, laag zelfbeeld, sociale angst (sociale fobie), faalangst en perfectionisme.

Ontstaan onzekerheid

Wanneer je kampt met een gebrek aan zelfvertrouwen, kan dit veel invloed op je leven hebben. Het kost je energie, je ervaart negatieve gevoelens en het zorgt ervoor dat je je leven niet voluit leeft zoals jij het zou willen. Door de negatieve blik op jezelf ontwikkel je vaak overtuigingen. Deze kunnen zo ontzettend sterk zijn. En met elke ervaring die je overtuigingen bevestigen, wordt de focus op het negatieve sterker. Je wordt zo in toenemende mate kwetsbaar voor onder andere depressie, angsten en verslavingen. Het kan je leven knap lastig maken.

Je bent niet de enige

Je hebt wellicht het gevoel dat je de enige op aarde bent die kampt met onzekerheid of een laag zelfbeeld. Sociale angst komt echter ontzettend vaak voor. De allergrootste menselijke angst die er is, is de angst om buitengesloten te worden. Van alle Nederlanders kampt 9,3% (dat zijn 1.607.040 mensen) in zijn of haar leven met een sociale fobie blijkt uit onderzoek van het Trimbos Instituut. Echter nog veel meer mensen geven aan wel eens onzeker of verlegen te zijn, zonder aan de criteria te voldoen van een sociale angststoornis. Onderzoek uitgevoerd door Brassey, van Dam en van Witteloostuijn (2019) laat zien dat zeker 4 op de 10 mensen tijdens een werkdag meerdere uren piekeren of zij wel goed genoeg zijn. Bij hoger opgeleiden loopt dit op tot 5 op de 10. Als gevolg hiervan hebben zij onder andere moeite met het treden uit hun comfort zone. Je bent dus bij lange na niet de enige die wel eens onzeker is.

Omgaan met onzekerheid

Ongetwijfeld zul je allerlei pogingen hebben ondernomen om maar controle te behouden over de situatie. Zoals situaties uit de weg gaan, jezelf hoge eisen opleggen, jezelf streng toespreken, de schuld leggen bij je jeugd of je gevoel dempen met alcohol, drugs of medicijnen. Ga eens eerlijk bij jezelf na, heeft dit alles je écht geholpen? Op korte termijn is het nare gevoel misschien minder geworden, maar op lange termijn?

vlinder-cmyk01

Traject

Na aanmelding zal ik telefonisch contact met je opnemen. In deze vrijblijvende kennismaking kun je me kort laten weten wat jouw hulpvraag is. Je krijgt tevens een indruk van mij. Dat jij een goede klik voelt, is echt essentieel voor een effectieve behandeling. Ten slotte zal ik je iets meer vertellen over het traject. Zo kun je weloverwogen een beslissing nemen of de behandeling mogelijk iets is voor je.

Intake

Het traject start met een intake. Hierin komt onder andere naar voren welke problemen spelen, in welke omstandigheden je op dit moment verkeert en wat je graag uit de behandeling hoopt te halen. Mogelijk zal ik je enkele vragenlijsten laten invullen voor een goed beeld van je situatie. Vervolgens zullen we samen aan de slag gaan. De behandeling is volledig op jouw situatie afgestemd.

Voorbeelden van onderwerpen die tijdens jouw traject aan de orde komen

» informatie over jouw angsten; hoe zijn ze ontstaan en hoe blijven ze in stand
» hoe om te gaan met verhinderende gedachten en gevoelens
» hoe om te gaan met moeilijke of spannende situaties
» acceptatie
» zelfcompassie (mild zijn naar jezelf)
» contact met het hier en nu
» hoe de stappen te zetten richting de waarden die belangrijk voor je zijn

Bonus: Wanneer je goed leert om te gaan met je onzekerheid, zul je merken dat je ook beter leert om te gaan met andere problemen in je leven

Methodes

Tijdens jouw persoonlijke behandelingstraject zal ik voornamelijk gebruik maken van technieken uit de wetenschappelijk bewezen therapie Acceptance and Commitment Therapy. Daarnaast werk ik met invloeden uit de therapieën Mindful Zelfcompassie en Cognitieve Gedragstherapie

vlinder-cmyk01

Psychologische expertise rondom zelfvertrouwen

Behandelingsvormen

Confident Mind biedt behandelingen aan in de vorm die bij je past. Face to face consulten, consulten via videobellen of per e-mail zijn allen mogelijk. Tevens is er de mogelijkheid om face to face gesprekken af te wisselen met sessies per videobellen. De online gesprekken zullen plaatsvinden in een beschermde omgeving die voldoen aan de kwaliteitseisen die daaraan gesteld worden (ISO27001 & NEN7510).

face-to-face

consult via videobellen

consult via e-mail

Voordelen online therapie

Er zijn talrijke onderzoeken die aantonen dat therapie via videobellen of e-mail effectief is. Het is een flexibele vorm van therapie. Je bevindt je in een vertrouwde omgeving. Online therapie geeft je doorgaans meer regie. Jij bepaalt op welk moment en in welke vorm je hulp krijgt.

Het voordeel van behandeling per e-mail is daarnaast dat je op elk moment van de dag een mail kan sturen. Antwoorden van mij zijn op schrift en kun je dus bewaren en vaker doorlezen. Het opschrijven van problemen kan voor inzichten en overzicht in je hoofd zorgen.

Behandeling in Coronatijd

Tijdens Coronatijd zal ik de face to face behandelingen bij Confident Mind uitvoeren volgens de richtlijnen opgesteld door Akwa GGZ. Dit houdt het volgende in:

» Zowel ik als jij, wassen onze handen voor en na de behandeling
» We schudden geen handen
» We zullen op een afstand van 1,5 meter van elkaar blijven
» Wanneer je last hebt van een verkoudheid, hoesten, niezen of koorts kan de afspraak geannuleerd worden of worden omgezet in een behandeling via videobellen
» Je komt zonder begeleiding naar een afspraak, tenzij we anders hebben afgesproken

vlinder-cmyk01
vlinder-cmyk01